Z jakich owoców warto wyciskać sok? Poznaj ich właściwości zdrowotne cz II

blog_2

Sok z cytryn

Cytryny mają najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców cytrusowych. Mamy tam również dużą ilość błonnika ale nie mamy tłuszczu. Sok z cytryn ma skutecznie hamować wchłanianie tłuszczu z pokarmu. Skórka z cytryn ma dużą ilość bogatych substancji naturalnych, które mogą chronić przed rozwojem komórek rakowych. Dodatkowo chronią także przed powstawaniem nowotworów. Cytryny mają dużo soku i włókna. Są miękkie, ale każdy sprzęt poradzi sobie z nimi bez większych problemów. Należy przed wyciskaniem obrać cytrynę. Sok z cytryn jest kwaśny i jeśli ten smak nam nie odpowiada można go nieco rozcieńczyć wodą, albo wyciskać cytryny razem z innymi owocami. Sok figowy Stosuje się go w leczeniu hemoroidów i niektórych typów chorób nowotworowych. Będą się dobrze sprawdzać w przypadku astmy i cukrzycy. Figi będą pomocne w zwalczaniu nudności, bólów głowy oraz gorączki. Nie mamy jednak ich w naszym klimacie, dlatego nie zawsze będzie można je kupić. Istnieje również opcja, by przygotować sobie smaczny dżem przy użyciu wyciskarki z funkcją homogenizacji.

Sok z granatów

Granaty od wielu uważane są za składnik, który jest bardzo cenny i chroni w jakieś mierze nasz organizm przed wieloma problemami. Sok przygotowywany z granatów będzie ujędrniał skórę, zwiększy wytrzymałość naszych mięśni i podniesie poziom energii oraz wytrzymałość organizmu. Można dzięki niemu walczyć z tkanką tłuszczową i zmarszczkami. Liczne zalety soku granatów były już doceniane bardzo dawno temu. Przed wiekami na świecie wykorzystywany ten sok. Obecnie traktuje się go również jako idealny sposób na pokonywanie problemów z emocjami, można liczyć na dobrostan psychiczny i poprawę pamięci. Jest to lek na zaburzenia związane z menopauzą.

Sok z grejprutów

To wyjątkowa propozycja, ponieważ grejpfruty będą miały wiele witaminy C i dodatkowo chronią nas przed problemami z trawieniem, mogą walczyć z krwawieniem dziąseł. Dzięki nim można walczyć z tkanką tłuszczową, ponieważ będą poprawiać pracę układu trawienia, wyrównują poziom cukru we krwi oraz niszczą zły cholesterol.